Sayfalar


Kadına karşı şiddetle mücadele için “hayırseverlik” değil,kadın erkek eşitliği istiyoruz!

"Kadın cinayetlerinin gerisinde kadınların koruma talebi karşısında resmi kurumların bir türlü harekete geçmemesi, yasal düzenlemelerin uygulanması konusunda kararlılık gösterilmemesi bulunuyor. Sığınak açılması yetmez, sığınaklarda kalan kadın ve çocukların güçlendirilmesi ve şiddetsiz bir yaşama geçmeleri hedeflenmeli. Kadınlar “hayırseverlik” değil, devletin kadına karşı şiddetle mücadeledeki sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyor!

Bizler, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden, şiddetten uzak yeni yaşamlar kurulabilmesi için sığınak ve dayanışma merkezi faaliyeti yürüten kadın örgütlenmeleri ve kadınlar olarak 15. kez bir aradayız. 15 yılda birçok kazanım elde ettik, kadına karşı şiddetle mücadele amaçlı yeni yasal düzenlemelerin getirilmesini sağladık. Ancak bunların uygulanabilmesi konusunda yeterli siyasi iradenin oluşmadığını görüyoruz. Kadını aile içine hapseden ve birey olmaktan çıkaran anlayışlar, şiddete ve fiili eşitsizliklere yol açmakta. Hükümetin kürtajı yasaklama girişimi bunun en açık örneği. Kadınların göstermiş olduğu tepkilere, kadınların iradesine rağmen sezaryen halihazırda kısıtlanmış iken kürtaj hakkında ise yasal ve fiili  kısıtlama girişimlerinden vazgeçilmiş değil.
Eski yasadaki boşlukların giderilmesi için verdiğimiz mücadeleler sonucunda 6284 sayılı yasa çıkarıldı, ama kadın erkek eşitsizliği ile mücadele için başka adımlar atılmadığından çok az yol alındı. Kadınlar yaşadıkları erkek şiddeti ile baş etmeye çalışırken, öldürülme tehlikesi yaşarken; yol parası, ev kirası, maddi destek bulabilmek için aylarca beklemek zorunda kalıyorlar. Birçok sığınak da dahil olmak üzere resmi kurumlar tarafından tekrar tekrar mağdur ediliyorlar. Kendilerine sosyal, psikolojik ve hukuki destek sağlanması esas iken, aile irşat büroları gibi devlete bağlı çeşitli kurumlarda aile danışmanlığı adı altında sabırlı olmaları, kocalarını hoş tutmaları salık veriliyor. Sonuç ise ortada; kadın cinayetleri dur durak bilmiyor.

Muhafazakar ve milliyetçi politikaların yükselişi kadına karşı şiddetle mücadeleyi ciddi ölçüde zayıflatmakta. Kürtajı yasaklamaya kalkan yasal düzenlemelere karşı tepkilerini ortaya koyan kadınlar onlarca yılı bulan cezalandırma talebi ile yargılanıyorlar. Kadın cinayeti davalarında müdahil olmak isteyen, yasaların uygulanması için baskı grubu olma mücadelesi veren Antalya Kadın Dayanışma Merkezi gönüllüsü kadınlar hakkında soruşturma başlatıldı. Feminist yol arkadaşımız Canan Arın Antalya Barosu bünyesindeki bir toplantıda cinsiyetçilikle mücadele kapsamında yaptığı konuşma nedeniyle göz altına alındı. Kürt sorunu ile ilgili demokratik ve barışçıl çözümlerin üretilmemesinin, çatışma ortamının sürekli canlı tutulmasının sonuçlarını en yakıcı biçimde yine biz kadınlar yaşıyoruz. Son olarak Akdeniz Belediyesi  İştar Kadın Danışmanlık Merkezi gönüllüsü kadınlar tutuklandı, tutuklanmaların aylarca sürdüğünü, bir tür cezaya dönüştürülmeye çalışıldığını biliyoruz. Kadınların siyaset yapmasını engelleme ve kadına karşı şiddetin sonlanması, kadın erkek eşitliğinin hayata geçirilmesi için mücadele eden kadınlara baskı uygulama politikalarına derhal son verilmesini bekliyoruz!

15. Kurultayda da kürtaj yasağı başta olmak üzere bedenimizi, emeğimizi, kimliğimizi denetim altına almak isteyen muhafazakar ve milliyetçi politikalara karşı mücadelemizi, birlikteliğimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Kadınları destekleyecek sosyal politikalara bütçe ayırmak ve kreş açmak yerine, “aile” vurgusu ile kadınların sırtındaki yükü ağırlaştırmaya çalışan uygulamalara karşı mücadelemizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz!

Sığınak ve danışma merkezlerinin, erkek şiddetine maruz kalan kadın ve çocukların desteklenmesini, şiddetten uzak yeni yaşamlar kurmalarını sağlayacak donanıma sahip olabilmeleri için mücadelemizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz!”
Yaşasın Kadın Dayanışması
Kurultay ana bileşenleri:
Adana Akdam
Antalya Kadın Dayanışma Derneği
ÇEKEV İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Derneği
Diyarbakır Selis
Elder Çanakkale
Ergani Selis
Gökkuşağı
İzmir Kadın Dayanışma Derneği
KADAV
Mersin Bağımsız Kadın Derneği
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Muş Kadın Derneği
VAKAD Van Kadın Derneği

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder